چگونگي برخورد با «دزدي کودکانه»
ثبت نام كاربر
|
ورود
صفحه اصلی
مشاوره کنکور سراسری
مشاورین مرکز
مقالات
بیش فعالی
علايم بيماريهاي اعصاب و روان
داروها
ایمی پرامین
سرترالین
فلورازپام
سیتالوپرام
کلرادیازپوکساید
ریسپریدون
کلونازپام
آلپازولام
فلوکستین FLUOXETINE
متادون
ارزیابی بیش فعالی
گفتار درمانی
اوتیسم
بازی درمانی
اختلال دو قطبی
افسردگی
وسواس فکری
روال مشاوره بیماران ایدزی
تستهای روانشناسی
تست روانشناسی
MBTI تست
تست هوش جدید
تست اراده
تست شجاعت
تست نیمکره های مغز
تست شخصیتی
تیـپ شخصیتی
خونگرم هستید یا نه؟
تست خشونت و استرس 2
تست روانشناسی نقاشی
نمره اعصاب شما چند است؟
هنگام عصبانیت چه میکنید؟
تست شناخت احساسات
رابطه شخصيت با گروه خوني
تست سلامت روحی و روانی
تست روانشناسی اولویت زیگموند فروید
خدمات مرکز
معرفی محصولات
همایش ها
راه های جستجوی منابع پژوهشی
منابع و وب سایت های فارسی
وب سایتهای انگلیسی
فصلنامه های پژوهشی
کنفرانس ها
لینک های مفید
خبرگزاری ها
ايلنا
ايكنا
ايسنا
ايپنا
ايانا
الف
آنا
ايرنا
آريا
آموزش
سلامت
دانشجو
حيات
جام جم
بسيج
برنا
باشگاه خبرنگاران جوان
واحد مركزي خبر
وفا
قدس
فلسطين
شبكه خبر
روزنامه ها
ابتكار
ابرار
اسرار
اطلاعات
اعتدال
جمهوري اسلامي
خراسان
دنياي اقتصاد
رسالت
سياست روز
قدس
كيهان
مردم سالاري
همشهري
سايت هاي معتبر كودكان
ترانه، نقاشي،شعر،موسيقي
روانشناسي كودك
بازي،سرگرمي، چيستان
راهنمايي بارداري و بچه داري
داستان سرايي،چيستان،گالري عكس و نقاشي
نقشه سایت
درباره ما
تماس با ما
مترجم سایت
مترجم سایت
چگونگی برخورد با دزدی کودکانه
چگونگي برخورد با «دزدي کودکانه»
فرزند خوبي داريد. در کل کاملا از او راضي هستيد; او درسش را مي خواند، تکاليفش را به موقع انجام مي دهد، در کارهاي منزل و خارج از منزل به شما کمک مي کن��، با ديگران رفتار خوب و مودبانه اي دارد و... اما آنچه باور کردنش سخت است و به شدت شما را آزار مي دهد، اينست که همين بچه خوب، بعضي مواقع اقدام به «دزدي» مي کند! قبل از هرگونه اقدامي بايد نخست دانست که چرا کودکان گاهي به اين عمل دست مي زنند و دزدي مي کنند و چگونه مي توان به آنها کمک نمود. گرايش به دزدي در بين کودکان سنين مختلف(از پيش دبستاني تا نوجواني) مي تواند به علل بسياري صورت گيرد:
- کودکان در سنين کودکي اوليه معمولا اشيا» و چيزهايي را که دوست دارند، برمي دارند; بدون آنکه بفهمند بايستي در قبال آن اجازه بگيرند يا قيمتي پرداخت نمايند.
- کودکان سنين دبستان، معمولا مي دانند که نمي بايست بدون اجازه صاحب شي»، آن را بردارند و يا اينکه مفهوم پرداخت قيمت جنس را در قبال برداشتن آن متوجه مي شوند، اما به هر حال شي» را برمي دارند چون از خود کنترل کنندگي کافي بهره مند نيستند.
- در سنين پيش نوجواني و نوجواني، کودکان مي دانند که نبايد دزدي کنند، اما معمولا به اين علت دست به دزدي مي زنند که هيجان مربوط به اين کار را تجربه کنند و يا گاهي اوقات چون دوستانشان مبادرت به دزدي مي نمايند، آنها نيز به اين کار تشويق مي گردند.
هر چقدر که ميزان خودکنترل کنندگي فرد افزايش پيدا کند، مبادرت به دزدي، بيشتر به شکل جرم گونه خود نزديک مي شود. ممکن است دلايلي پيچيده تر از آنچه ذکر شد نيز در بروز رفتار دزدي در کودکان و نوجوانان دخيل باشد. مثلا علت رفتار دزدي مي تواند خشم بچه ها يا تمايل آنها به جلب توجه ديگران باشد. يا بالعکس چنين رفتاري مي تواند منعکس کننده مشکلات و استرس هاي آنها در محيط زندگي شان باشد. اين مشکلات ممکن است در خانه، مدرسه، جمع دوستان و... براي کودک به وجود آمده باشند. برخي از کودکان به علت برخي مشکلات عاطفي يا مورد سو»رفتار واقع شدن به دزدي دست مي زنند. در اين گونه موارد رفتار دزدي آنها به عنوان فرياد کمک خواهي آنها تلقي مي گردد. در ساير موارد، علت بروز رفتار دزدي، اينست که کودک يا خانواده وي، نمي توانند هزينه مالي آنچه را که کودک مي خواهد و يا حتي نياز دارد تامين نمايند. در چنين مواردي رفتار دزدي جهت تامين مايجتاج کودک، بروز مي کند. به هر حال، علت دزدي هرچه که باشد، والدين وظيفه دارند ريشه هاي آن را شناسايي نمايند تا از تبعات احتمالي که در پي خواهد داشت، پيشگيري نمايند.
چه بايد کرد؟
زماني که دزدي کودکان به اصطلاح «لو مي رود»، رفتار و برخورد والدين بسيار تعيين کننده است. در چنين مواردي نوع واکنشي که والدين نشان مي دهند بستگي به آن دارد که آيا اولين باري است که دزدي صورت گرفته و يا اينکه دزدي کردن به صورت يک الگوي رفتاري تکراري در کودک مشاهده شده است:
- در کودکان کوچک تر، والدين بايستي به وي کمک کنند تا بفهمد که دزدي کردن کار نادرستي است; اينکه برداشتن لوازم ديگران بدون اجازه آنها يا پرداختن قيمت شان کار بدي است و ممکن است باعث رنجش گردد. مثلا اگر کودک پيش دبستاني از مغازه اي بدون اجازه، عروسک يا شکلاتي را برداشت بايد ضمن تشريح و توضيح دلايل فوق، او را تشويق و راهنمايي کرد تا شکلات را به صاحبش پس بدهد يا سر جاي خود بگذارد. در صورت امکان، با پرداخت قيمت کالا يا کسب اجازه از صاحبش آن را براي کودک خريداري نمايند و به وي اجازه دهند اين فرآيند را مشاهده نمايد تا ياد بگيرد. اما اگر مثلا شکلات را خورده باشد، والدين بايستي او را به مغازه بازگردانند و از وي بخواهند مساله را با صاحب آن در ميان گذارده، عذرخواهي نموده، قيمت آن را پرداخت نمايد. در مورد کودکان پيش دبستاني، بسيار مهم است که کالاي دزديده شده، به صاحبش بازگردانده شود. در سال هاي اول و دوم دبستان، کودکان بايد بدانند که دزدي کردن گناه است و کار نادرستي محسوب مي گردد اما بايستي به آنها کمک کنيد تا ديد دقيق تر و روشن تري نسبت به تبعات اين کار نيز به دست آورند. مثلا اگر کودک از مدرسه، مدادرنگي دوستش را به خانه آورد و شما مطمئن بوديد که بدون کسب اجازه اين کار را کرده است، بايستي با او صحبت کنيد و به او بگوييد تصور کند يکي از دوستانش ماژيک او را بدون اطلاع و بدون اجازه اش بردارد و به خانه ببرد. در اينصورت او چه احساس بدي خواهد داشت؟ والدين بايستي او را تشويق و ترغيب نمايند که مدادرنگي دوستش را پس بدهد و از او عذرخواهي نمايد يا حتي قبل از رفتن به مدرسه به دوستش تلفن کند و عذرخواهي نمايد که اشتباها مدادرنگي او را با خود به همراه آورده است.
- زمانيکه يک نوجوان دست به دزدي مي زند، توصيه مي شود که والدين او را در جبران اين سرقت همراهي کنند. مثلا در صورتيکه سرقت از مغازه انجام شده است، والدين حتما به همراه فرزند خود به آنجا مراجعه نمايند و از او بخواهند مساله را توضيح داده، عذرخواهي نمايند. ابدا از اينکه فرزندتان احساس شرمندگي کند يا ممکن است با اعتراف به دزدي و معذرت خواهي از صاحب مغازه آبرويش بريزد، ناراحت نباشيد. همين احساس شرمندگي از باز پس دادن کالاي دزديده شده، بهترين درسي است که نوجوان براي تکرار نکردن اين کار ياد مي گيرد. تنبيه بيشتر(خصوصا تنبيه بدني) بعد از پس دادن کالاي سرقت شده، هيچ ضرورتي ندارد; چراکه ممکن است کودک را خشمگين کند و برعکس، احتمال وقوع مجدد دزدي را افزايش خواهد داد و يا حتي ممکن است کودک را خشمگين کند و برعکس، احتمال وقوع مجدد دزدي را افزايش خواهد داد و يا حتي ممکن است او را وادار به انجام رفتارهاي بدتري نمايد.
نکته:
کودکان در هر سني بايد بدانند که دزدي فقط برداشتن کالاي ديگران نيست. بلکه هرگونه سو»استفاده از اموال ديگران نوعي دزدي محسوب مي شود. همين طور بايد بدانند که دزدي جرم است و عواقب بدي در پي دارد و حتي ممکن است منجر به زندان رفتن گردد. گاهي کودکان از والدين خود دزدي مي کنند. در چنين مواردي بايد از او خواست مبلغ دزديده شده را بازگرداند و يا اگر آن را خرج کرده، تنبيه هايي از قبيل کار کردن در منزل يا کمک در انجام امور و خريد و... را برايش در نظر بگيرد و يادآوري کنيد که اين کارها را به ازاي مبلغي که برداشته است انجام خواهد داد. البته بسيار مهم است که والدين اين نکته را در نظر داشته باشند که نبايد مبالغ زياد پول خود را در دسترس قرار دهند به طوري که براي کودک دسترسي به آن آسان باشد; چراکه اين کار خيلي از کودکان را به دزدي وسوسه مي کند. علاوه بر اين هرگز براي کودک دام نگستريد. هرگز مبالغ پول را عمدا در دسترسش قرار ندهيد تا او را هنگامي دزدي کردن «دستگير» نمائيد! اينکار بسيار به حس اعتماد بين والدين و کودک لطمه وارد مي آورد.
اگر دزدي تداوم يافت
اگر سرقت در فرزندتان رفتار تکراري شد، بايستي از کمک حرفه اي بهره گيرد. چراکه تنبيه هاي تکراري در اين زمينه مشکلات بزرگ تري ايجاد خواهند کرد. حدود يک سوم نوجواناني که چندبار دست به دزدي زده اند اقرار مي کنند که ترک اين عمل برايشان بسيار سخت و يا حتي غيرممکن است. بنابراين خيلي مهم است که به کودکان از همان سنين پايين فهماند که دزدي کردن کار بسيار اشتباهي است و ممکن است تبعات منفي بسياري را به همراه داشته باشد و در صورتيکه به اين کار ادامه دهد ممکن است تا پايان عمر مشکلاتي برايش فراهم سازد. در چنين مواردي توصيه مي شود که از کمک افراد ذيصلاح استفاده کنيد. اين افراد ذيصلاح ممکن است مشاورخانوادگي شما، روانشناس، پزشک خانواده که بتواند شما را به درمانگران و مشاورين در اين زمينه ارجاع دهد، مشاور مدرسه، روحاني محل و ساير گروه هاي حمايتي باشند. علت دزدي هرچه که باشد، زمانيکه به صورت رفتاري تکرار شونده درآيد، بايستي مساله را با درمانگران و مشاوران داراي اين تخصص در ميان گذاريد تا جهت حذف اين رفتار اقدام و تلاش نمايند.
کليه حقوق مادي و معنوي سايت متعلق به مرکز مشاوره و خدمات روانشناختی ناصح مي باشد